Sunday, August 14, 2011

Kenangan Ramadhan...

Assalamualaikum...
Ramadhan Kareem...=) Alhamdullillah, bersyukur sbb masih diberikan kesempatan oleh Allah utk menjalani ibadah puasa serta ibadah2 lain di bln Ramadhan pd thn ini...harapnya, tahun ini, Ramadhannya bisa lebih baik dr Ramadhan2 yg sebelumnya....

Hmmm....tp, mcm mana nk tau thn ni ramadhan yg lebih baik?



actually, before coming of Ramadhan, we should do some checklist, tgk, ape yg kita dah buat pd Ramadhan2 yg lps n ape yg kita nk tingkatkan atau perbaiki pada thn ni...
contohnya, if thn lepas, kita x dpt laksanakan solat tarawikh penuh, thn ni cuba berazam utk laksanakannya penuh (utk golongan adam)...contoh lain, jika sblm ni x pernah bertadarrus Al-Quran, thn ni kita azam nk bertadarrus, jika sebelum ni, kurang bersedekah, thn ni, perbanyakkan dan maaacaam2 lagiiiiii.....

aku? owh...aku ade checklist sendiri, n Insya-Allah sedang cuba melaksanakannya sebaik mungkin walau kadang2 terkandas juga...doakan ye, moga diberi kekuatan, moga checklist tu, x tersasar jauh! huhu...if xde checklist, sempat lagi, sbb ade separuh Ramadhan lagi yg kita kejar utk dipenuhi dgn pelbagai amal dan ibadah...^_^ checklist tu, x semestinya perlu bertulis, cukup azam di dalam hati pun xpe, tp jika ditulis, lebih baik, jd kita akan sentiasa igt..lebih2 lg kalau ditampal di tempat yg tiap2 hari kita nmpak...atau siapa yg dah biasa dgn borang mutaba'ah amal lagi bgs...lps buat satu, kita 'tick', jd itu lg mudah utk kita lihat hari tu, by kosong ke, byk yg bertanda....

hmmm...bile ckp psl checklist ni, rase nk mengimbau kenangan plak... wah...dah tualah katakan.,..

KANAK-KANAK

seingat akulah, ak mula mengenali Ramadhan seawal umur 4 atau 5 tahun macam tu...sbb pd masa tu, mak dah melatih anak2 dia utk berpuasa..tapi xdelah terus2 puasa penuh, mula2 suku hari, lps tu, setengah hari, then 3 1/4 pastu baru penuh...ape org ckp, puasa yang yok, pagi2 bukak periuk...haha...lebih kurang camtulah...

x silap ak masa umur 6 thn ak pernah puasa penuh, ke aku je rase yg aku puasa penuh?hehe...xpelah, abaikan...tp, bile dah sekolah rendah, dah mula pandai nk mengelat..x ingat darjah berapa, tp, aka ade buatlah benda ni...ak x mainlah tadah air masa mandi or minum air paip semua...haha...cara aku, lps balik sekolah, bile tgk 'line clear' ak gi dapur minum air kosong, pastu cepat kesat mulut semua nk hilangkan 'bhn bukti'....tp aku x minum or mkn benda lain, just air kosong...smpai sekarang aku tertanya2, adakah mak ngan ayah mmg x tau atau buat2 x tau? ok, nanti ak nk tanyelah...(setelah berbelas2 tahun...haha)


ha, jgn jadi mcm ni ye? haha....

Pada aku, selagi kanak2 itu belum baligh, puasa penuh atau tidak itu x penting, yg penting, dia pernah dilatih dan dibiasakan dgn berpuasa serta ibadat2, yg lain dan PLG PENTING, MEMAHAMI kenapa dia perlu berpuasa...dan ini adalah selepas mereka memahami ttg peri pentingnya SOLAT terlebih dahulu...
Biasakan kita mendengar org yg x soalat berpuasa, tetapi selama ini, aku masih belum melihat org yg solat tetapi x puasa....

Bila cakap pasal biasa x biasa ni kan, teringat aku kat satu peristiwa ni, betapa pentingnya ibu bapa menerapkan ibadah x kira fardhu atau sunat kpd anak2 sejak kecil lagi...
Hmm...masa aku kat UiTM Kedah dulu, ketika bulan Ramadhan, walaupun, berduyun2 org turun ke masjid utk tarawikh, tetapi masih ramai jugak yg x turun...jadi, dipendekkan cerita, ada kawan ak ni, dah byk kali, ak ajak die, tp die x nak, kat bilik pun die x buat...setelah ditanya betul2 dari hati ke hati, baru aku tahu yg dia x tahu mcm mana nk solat tarawikh!! Dia takut malu bila salah solat nanti sbb dia kate die x pernah solat tarawikh...mungkin, ibu bapanya x pernah bawa die ke masjid (x sure sgt background parents die) atau surau tuk solat tarawikh...kesiankan kalau jd mcm ni...sbb pd aku mustahil utk seseorg itu x tahu jika sejak dari kecil dibiasakan dgn ibadat2 tersebut...TIDAK TAHU, berbeza dgn TIDAK INGAT dan TIDAK MAHU..

So, kesimpulannya, walau kadang2 tension gak tgk budak2 yg wat bising kat surau masa org tgh solat n duk intai n selak langsir bhgn muslimat, itu lebih baik drpd mereka langsung tidak didedahkan dgn ibadat, masjid dan surau.

SMKASAS




kenangan terindah...

Kini, beralih pula kenangan Ramadhan di SMKASAS, sekolah tercinta, bumi tarbiyah yg meninggalkan kesan yg amat dalam di hati ini...(ayat pun dah tau special...haha) Di sini, aku mula mengenali kehidupan walau itu sebenarnya hanya permulaan kpd kehidupan yg lbh pjg dan berliku...(terlebih dramatislah plak..)

mungkin juga boleh dikatakan di sini adalah salah satu 'turning point' hidup aku walaupun ak percaya 'turning point' itu tidak boleh terjadi hanya sekali krn setiap hari dan setiap detik kita perlu cuba utk menjadi lebih baik.. terlalu byk cerita dan memori terindah di sini...benarlah kata orang kenangan itu walaupun pd ketika ia berlaku kelihatannya pahit tetapi masa akan membuatkan ia menjadi manis dan itu apa yg aku rasa sekarang...kini baru aku sedar, tarbiyah yg diterapkan di SMKASAS tidak akan diketahui kesannya kecuali selepas produk2 tarbiyah ini keluar dari "comfort zone" yang dirasakan seperti dikongkong (maybe just to segelintir) dan menghadapi dunia realiti...

anyway, kita sedang bercerita mengenai ramadhan kan? Hmmm...kenangannya terlalu banyak, tetapi, antaranya bersahur di dining dalam pukul 4 pagi (if pagi tu, menu die sambal ikan masin, berbondong2 org datang sahur, if not, brape kerat jelah...huhu), iftar jamaie, solat tarawikh of course, tadarrus Al- Quran dan qiamullail... walaupun nmpak macm rutin biasa dalam ramadhan, tapi ruhnya (suasana dan semangatnya berbeza, tapi x tahulah kalau ak je ke yg rasa..) berlainan sekali....best....

paling aku x boleh lupa, qiamullail di court badminton yg penuh syahdu...berbumbungkan bintang pagi tu, usai qiam, sementara nak tunggu sahur boleh baring2 tgk bintang...Subhanallah,andai bisa diulangi kenangan itu...ingat juga, x silap masa form 1, (masa tu, x byk urusan sgt) ktorg bleh main tuju selipar sblm tunggu nk berbuka, so sapa kata berpuasa tu, meletihkan sampai x bleh wat apa....hehehe...
masa form 3, kebetulan, waktu senggang selepas PMR jatuh pada waktu Ramadhan, utk mengelakkan kami buat benda yg bkn2, kami asyik disuruh tadarrus je...habis, baca lagi,lagi,lagi dan lagi...tapi bagus pe, walaupun pada masa tu rasa macam...yelah kami x disediakan aktiviti lain...tp, nasib baik, aku terpilih dalam projek kuih raya, jadi xlah boring sgt, disamping belajar buat beberapa jenis kuih, dapat jugak sikit duit raya...Alhamdulillah...

then, time form 5, Ramadhan time tu, baru ak cuba amalkan solat dhuha betul2 walaupun sebelum tu dah tau keistimewaannya tapi x jd amalan....smpaikan setiap kali nk dhuha kene bawak buku solat sunat sebab x hafal doa....dan selepas tu, terasa kesannya...(siapa yg x biasa tu, why not kita mulakan Ramadhan ni? lebih2 lg yg mcm ak ni, bile dah stay up mmg susah nk qiam...jadi, kita buat mana yg mampu, x yah drastik sgt..huhu..)
Ya Allah lindungi aku dari sifat riak dan takabbur...ak bgtau ni, bertujuan utk menggalakkan kita semua manfaatkan madrasah tarbiyyah Ramadhan yg Allah bg kat kita setahun sekali supaya kita dapat perbaiki diri...if xde Ramadhan, mungkin kita x teringat pun, nk tingkatkan ibadah...kan?

ASASI

hmmm...kat asasi undang2 di UiTM Kedah dan bersama rakan2 seperjuangan dalam IMAN pun mempunyai 1001 kenangan Ramadhan. Kenangan merasmikan Pusat Islam di UiTM Kedah utk solat tarawikh yg 1st time dibuat di situ....eh, sebelum tu pun sempat merasa tarawikh di surau kolej masa sem 1...best..rasa macam kembali ke zaman kanak2 masa tu, sebab lepas berbuka, jalan kaki ramai2 ke Pusat Islam...ade masa hujan lebat tu, gagahkan jugak nk pegi, smpai pusat islam, lenjun...fhm ke? maksudnya, basah kuyup...
lepas tarawikh, berebut2 amik kupon moreh, sbb boleh tebus kat dining masria bekalan utk sahur nanti...geng kami ni, melampau ckit, kan semakin ari, org makin ckit, jd kami amik bg pihak org2 yg x dtg tulah...lps tu, ngan muka bangga borong kat dining...haha...selepas kegiatan kami dikesan, sikit mcm mana pun org mlm tu, sorg dpt satu je kupon...cheh..haha..kupon x silap rm1 je satu...macam2...




ini diantara 'bekas2' geng yg amik kupon moreh byk2 tu...hik3


kenangan yg lain adelah masa gi qiam kat pusat islam...jd kami beramai2 tidor trus kat pusat Islam sbb kalau nk gerak dr kolej 3-4 pagi tu, byk anjing, plus jauh plak tu...tp, ujian gaklah..masa tidor tu, tibe2 hinggap satu binatang kat muka, then aku kuis dgn tgn...igtkan xde pape, lpastu, time solat smpailah ke siang sok nye panas je muka ni...tgk2 kat cermin dah merah n mcm melecur...dah agak mesti kene charlie...charlie ni, sejenis binatang yg kat kedah je ak pernah jumpe...die x gigit, tp serbuk kat bdn die tu, mcm asid yg bleh wat kulit kita melecur...then, pergi pusat kesihatan, die bg ubat n disebabkan besar sgt n x nk jd tontonan umum, ak pkai mask...haha...tp xpe, masa tu, mask tu, normal sbb h1n1, walaupun time tu dah hujung2 n rmai dh x pkai...Alhamdulillah...seb bek ilang parut tu, kalau x, smpai sekarang kut, ak pkai mask...hehe...

Oklah, bile dah mengimbau kembali kenangan Ramadhan, nmpaknya, byk benda yg nk kene buat ni...x kisah mcm mana pun kita lalui 1st half time of Ramadhan, biarkan, sbb ia dah berlalu, yang penting the 2nd half time ni...harap kita dapat buat yang terbaik dan mengejar Lailatul Qadr Insya Allah....Ingat checklist kita! Ramadhan Kareem...^_^

16 Ramadhan 1432
9:22 am
Bota, Perak

"Hidup hanya untuk Dia"...

No comments:

Post a Comment

Sekelumit rasa